петък, 13 декември 2019 г.

Как да подхраним ръцете през студеното време


Здравейте, хубавици!

Зимата и снежният й харакер може все още да не са се проявили в цялата си прелест, но студът определено ги предшества този месец. Като един морски и зиморничев човек, аз хич не го обичам, а още повече не ми харесва какви поражения може да нанесе по кожата и най-вече по ръцете ми.

Затова съм ви спретнала една малка въвеждаща статия, където да ви покажа как се опитвам да спася ръцете си от "щипването" на студа. Смятам да посветя още няколко статии във връзка с грижата за кожата на ръцете, ноктите, продукти, от които съм доволна и няколко бързи домашни рецепти. :) 

1. Създайте бариера между вашите ръце и студа


Не забравяйте най-верният ви помощник в студа - ръкавиците!
На първо място: носете си ръкавичките! Колкото пъти мама и баба са ви напомняли да не си забравяте ръкавиците, знайте били са много прави. Един ден на студа е достатъчен да изнежи и изсуши кожата на ръцете и да я напука, разранявайки я и създавайки ви дискомфорт.

2. Използвайте правилните продукти за ръце

През зимата кожата ни се нуждае от хидратация и подхранване. Заложете на по-подхранващи кремове със съставки, запазващи влагата в кожата - какаово масло, масла от ший, жожоба,  авокадо, бадем, макадамия. Хубаво е да се запасите поне с един крем със серамиди, които повишават естествената липидна бариера на кожата. Кремовете тип "силиконова ръкавица" също са идеални за студено време, въпреки, че са доста тежки и оставят филм върху кожата.
  • Хубавият крем за ръце ще бъде най-добрият ви приятел през студеното време. Изберете такъв с по-плътна формула и подхранващ състав, който попива в кожата и възвръща мекотата и еластичността й. В следваща статия ще ви посоча 5 любими крема за ръце и защо бих ви ги препоръчала.
Някои от кремовете за ръце, които използвам в момента
  • Композиции от масла - тях бих казала, че са по-тежка мярка за справяне със сухотата на кожата, но определено са ви необходими, ако кремовете не са ви достатъчни и дискомфортът е все още налице.
  • Маска за ръце - дали ще е домашна или купена от магазина, кожата ще ви е благодарна, ако й отделите специално време да я подхраните с маска. Скоро ще ви покажа няколко лесни маски за ръце, които да си направите у дома. Ако нямате желание, винаги можете да закупите маска тип "ръкавички" от магазина. :)
Показвам чисто илюстративно маската за ръце - тази купих наскоро и все още не съм я тествала. 
  • Ексфолирайте - процес, който често изпускаме или смятаме за излишен, но ако го правите поне веднъж седмично, ще усетите драстична разлика. Подберете скраб за ръце със ситни частички, да не е прекалено груб, хубаво е в него да са вложени масла, за да остави кожата ви мека и подхранена. Заедно с домашните маски за ръце, ще ви дам една лесна рецепта и за скраб. :) 
Не съжалявам изобщо, че дадох малко по-голяма сума за този ексфолиант на OPI - много гъст, с вложени масла и ситни частици за идеално ексфолиране. Скоро ще да малко повече инфо за него.
3. Какво да избягваме, за да не изсушим допълнително кожата на ръцете
  • Пазете ръцете си от продължително излагане на студ и особено вятър, тъй като още по-бързо кожата се изсушава и страда.
  • Прекалено честото миене допълнително изсушава кожата, намалява способността на кожата да се бори с бактерии и може да предизвика сериозно кожно раздразнение.
  • Избягвайте агресивни почистващи препарати - интензивните почистващи съставки на препаратите действат агресивно върху кожата (както и върху ноктите), дори и да ползвате такива с балсам или "нежна" формула. За мен това е един от най-големите проблеми, тъй като направо изсмукват живота от кожата на ръцете ми. Използвайте ръкавици, ако често ви се налага да работите с препарат. А най-добре би било да оставите тежката задача за миенето на съдове на съдомиялната :D.
  • Сухият въздух също влияе на състоянието на кожата. Особено сега в отоплителния сезон, високите температури и отопляването с климатици, могат да направят кожата суха, изпръхнала и сърбяща.
  • Не използвайте продукти, съдържащи спирт! Това важи не само за кожата на ръцете, а на кожата по принцип. Спиртът освен, че моментално изсушава кожата, нарушава липидната й бариера и предизвиква смърт на кожните клетки. Избягвайте го на всяка цена.
4. Не забравяйте и грижата за ноктите!

Начупването и нацепването на ноктите е много вероятно да се получи благодарение на студа. Има и няколко утежняващи фактора, които също влияят крайно неблагоприятно върху тях:
  • употребата на некачествени лакове
  • увреждане от препарати, остри и груби предмети (пилата, която използвате също е важна)
  • твърде честа употреба на гел лак 
Ако усетите, че ноктите ви вече "издишат", огъват се и се начупват, това е ясен знак, че трябва да им обърнете внимание. На първо място ги оставете малко да си починат. Хубаво е да им направите един заздравителен курс с подходящите заздравители и масла. Вече на пазара се предлагат много хубави достъпни заздравители (аз харесвам тези на Eveline, скоро ще им направя ревю).

За момента залагам основно на заздравителите на Eveline,
 a този на Еssence ми помогна да задържа ноктите си твърди.

Поглезете ги с масла (ще представя в отделна статия някои от тях) или най-малкото, което можете да направите е да ги накисвате за няколко минути в прясно изцеден лимонов сок. Действа чудодейно за здравината на ноктите и повишава издържливостта на маникюра.

Ако имате възможност преди да подновите маникюра си, нанесете малко масло около ноктите и изчакайте известно време или нанесете малко количество масло преди лягане. Ноктите ви ще са ви благодарни.
Купете си подходяща пила, която не е твърде груба и изхвърлете старите и некачествени лакове.
След изпиляване винаги ползвам и полираща пила. Тази на Agiva е страхотна за целта,
много е фина и е адски достъпна.

Кои са вашите хитрини за подхранване на кожата? Грижите ли се достатъчно за ръцете си? Споделете ми в коментар. :)

Ако желаете да споделите нещо с мен, не се колебайте да ми пишете тук, във Фейсбук или в Инстаграм!


Целувки,

Hris

Няма коментари:

Публикуване на коментар